Adaptační kurz prvních ročníků

V prvním zářijovém týdnu se uskutečnily dva turnusy adaptačních kurzů pro nové středoškolské studenty všech oborů. Nejdříve se do krásného prostředí obce Bílá vypravily třídy G1.C, a O1.A, uprostřed týdne je vystřídaly T1.C a V1.A.

Cílem výjezdu bylo seznámit se a poznat tak, aby ve školních lavicích neseděli cizinci, ale spolužáci. I pro třídní učitele a učitelky je to možnost, jak vidět své svěřence v nejrůznějších situacích. Skupina se tak stává souborem jednotlivců, kteří nejsou pro své vyučující velkou neznámou.

Začali jsme seznamovacími aktivitami, následovala tvorba večerního programu, který měla na starosti jednotlivá družstva vylosovaná z obou tříd. Druhý den jsme se zaměřili na aktivity povzbuzující ke kooperaci a komunikaci. Jednotlivé bloky činností byly proloženy i procházkou po okolí, k Obůrce a pramenu Smraďavka. Součástí druhého dne byl také vědomostně-rychlostní závod družstev.

Večer druhého dne byl zasvěcen rituálům. Nejdříve se ve spolupráci s psycholožkami, které na náš kurz přijely, měli žáci možnost zpracovat nepříjemné vzpomínky z minulosti a napsat dopis svému budoucímu já (ten bude uložen v zalepené obálce u třídních až do maturity). Na závěr večera prošli tajemných zasvěcovacím rituálem, díky kterému se stali pevnou součástí své třídy.

Poslední den dopoledne jsme zjistili, jak si navzájem důvěřujeme, a zasoutěžili si po třídách v nenáročných sportovních disciplínách. No a pak už byl čas jet domů.  😊

Věřím, že se našim prvákům bude dařit i ve školních lavicích.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Mgr. Jana Bláhová