Jazykový kurz NJ v Colditz opět zpět

V období od 21. do 27. června 2024 proběhl v malebném městečku Colditz česko-německý projekt, který původně měl končit 26. června. Díky společnému koncertu, který se konal večer před plánovaným odjezdem, jsme domů dorazili až v ranních hodinách 27. června. Tento projekt byl výsledkem úzké spolupráce mezi hudební skupinou Michael Praetorius z Lipska (SRN) a naší školou, nově se přidal sbor Rozmarýnek (ZŠ Žákovská Havířov).

Všichni účastníci se sešli 21. června v Colditz. Skupina Michael Praetorius dorazila již dopoledne, zatímco naše skupina přijela odpoledne kolem 17:00. Po ubytování a večeři jsme slavnostně zahájili projekt v srdci zámku společným rytmem, který jsme se společně naučili a který nás provázel celý týden. Po snídani 22. června se účastníci rozdělili do skupin podle zaměření na zkoušky sboru, orchestru nebo jazykové animace CZ/DE. Po naplánovaných zkouškách a workshopech odpoledne jsme společně prozkoumali městečko Colditz a večer se nesl ve znamení seznamovacích her. Program pokračoval 23. června dalšími zkouškami a jazykovými workshopy. Odpoledne jsme navštívili Schlossmuseum a absolvovali interaktivní prohlídku zámku Colditz s tablety v češtině a němčině. Celodenní výlet do Lipska 24. června byl završen návštěvou ZOO, prohlídkou centra města a Památníku bitvy národů. Bylo to skvělé obohacení našeho pobytu. Zkoušky a workshopy probíhaly i nadále 25. června. Odpoledne jsme se všichni sešli na společné hře „Boj o vlajku“ v zámeckém parku Tiergarten. Takové česko-německé „Hunger games“, jak někdo poznamenal. Adrenalin byl na obou stranách, klání skončilo remízou. 26. června na nás čekal závěrečný koncert, který se konal večer v 19:30. Po slavnostním ukončení projektu ve 21:00 následoval závěrečný večer, během něhož si všichni účastníci vyměnili malé dárečky. Ve 22:30 jsme se vydali na cestu zpět do ČR. Po úspěšném projektu jsme se vrátili do České republiky 27. června v dopoledních hodinách, kolem 8:00. Účastníci měli během odpoledních a večerních volnočasových aktivit možnost zapojit se individuálně do dalších sportovních, uměleckých (výtvarná dílna, hudební improvizace) a jazykových aktivit (jazykové animace).

Naše studentky ze třídy V1.A – Simona Gavroňová, Nikola Staňková, Aneta Lörinczová, Aneta Vallová a Amalie Freiová, z třídy O1.A – Nikol Kaszová, Izabela Špirková, Milana Krepková, a z třídy G7.A – Lenka Kortová a Vendula Ožogová se každý den účastnily jazykových workshopů zaměřených na komunikaci v německém jazyce a mohly si tak vyzkoušet své jazykové znalosti přímo v rámci konkrétních situací, např. při Stadtrallye (vytvoření krátkého videa na základě hledání předem dané slovní zásoby po městě), objednání si jídla, vyjádření přání, prosby na recepci nebo v zámecké zahradě Tiergarten při přípravě hry Boje o vlajku s rodilým mluvčím.

Projekt byl podpořen Saskou hudební radou, Tandem Plzeň Česko-německým koordinačním centrem mládeže a Česko-německým fondem budoucnosti.

Celý projekt byl nejen plný práce, ale také zábavy a nových přátelství. Nikomu se nechtělo odjíždět, atmosféra byla totiž samozřejmě „fantastisch“.

Fotogalerie ke zhlédnutí | Padlet

Mgr. Petra Moskva