Poznávací zájezd do Švýcarska: Dobrodružství plné krás a zážitků

Ve dnech 9.-14. 9. 2024 se vybraní žáci tříd GOA Orlová zúčastnili poznávacího zájezdu do Švýcarska.

Naše první zastávka byla u Rýnských vodopádů nedaleko města Schaffhausen v severní části Švýcarska. Jedná se o úchvatnou přírodní památku na řece Rýn, vodopády poutají turisty především svou neuvěřitelnou šířkou 150 metrů.

Dále jsme pokračovali do německého města Konstanz, v Česku známého spíše jako Kostnice. Toto město je historicky významné nejen svou malebnou polohou u Bodamského jezera, ale především důležitými událostmi, které se zde odehrály v minulosti. Jan Hus, český reformátor a kazatel, byl v Kostnici odsouzen a později upálen za své názory, ve kterých kritizoval církevní korupci. Jeho smrt byla tragickou událostí, která měla hluboký dopad nejen na české země, ale i na vývoj křesťanství v celé Evropě.

Poté jsme se zastavili v Curychu. Největší město Švýcarska a také jeho hospodářské centrum. Zde jsme obdivovali Bahnhofstrasse, jednu z nejprestižnějších ulic na světě, která nás dovedla až k Curyšskému jezeru. Také jsme navštívili Grossmünster, románský kostel ve Starém městě. Kostel je známý především tím, že zde na počátku 16. století pobýval Ulrich Zwingli, švýcarský kněz a teolog, který se zasadil o reformaci církve. Poté jsme měli osobní volno a každý si mohl prozkoumat Curych podle sebe.

Další den jsme zavítali do Lucernu, jedná se o město, které se nachází ve středu Švýcarska. Toto město znázorňuje to, co si všichni představí pod pojmem “pravé Švýcarsko” – malebná historické centrum, průzračné jezero obklopené horami. Dále se zde nachází nejstarší zakrytý dřevěný most na světě „Kapellbrücke“. Následně jsme se zavítali k Lvímu památníku, který nám připomíná švýcarské strážce, kteří zemřeli v roce 1792 během francouzské revoluce. Často je označován jako nejdojemnější kus kamene na světě.

Velkým zpestření naší cesty byla zastávka ve známé čokoládovně Cailler. Zajímavostí této čokoládovny je, že veškeré produkty vyrábí z čerstvého mléka, tedy ne z toho sušeného. Součástí prohlídky byla neomezená ochutnávka a po návštěvě tohoto místa už někteří z nás čokoládu nechtěli ani vidět.

V Ženevě nás nejvíce uchvátil 140 metrů vysoký vodotrysk Jet d’Eau, jenž je symbolem města. A dále celková vznešenost tohoto města, ve kterém si každý najde to své.

Poslední den jsme navštívili olympijské muzeum v Lausanne, kde jsme mezi úspěšnými světovými reprezentanty mohli vidět např. i sochu Emila Zátopka či závodní dres Ester Ledecké .

Naší úplně poslední zastávkou bylo město Vevey ležící rovněž na pobřeží Ženevského jezera. Známé je především jako bydliště Charlieho Chaplina. Sídlí zde také společnost Nestlé. Krásné výhledy nám zde i přes sychravé počasí dokreslily konec našeho zájezdu.

Celý výlet byl bohatý na zážitky, nové informace a krásné chvíle, které si budeme pamatovat navždy. Také jsme měli jedinečnou možnost prověřit si naše jazykové schopnosti v německém a anglickém jazyce.

Děkujeme všem, kteří se na přípravě a organizaci zájezdu podíleli a přispěli k tomu, že tento týden ve Švýcarsku byl pro nás všechny opravdu nezapomenutelný.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Marek Bednář, Michal Grochol, Magdaléna Krůlová, Petr Maroščík (G8.A), Tobiáš Zegzulka (G6.A)