Ohlédnutí za stážemi v zahraničí Erasmus+

Již tradičně se v závěru školního roku, v květnu a červnu 2024, rozjeli žáci 2. a 3. ročníků obchodní akademie, veřejné správy a informačních technologií na praxe do Německa, Estonska a Irska. Díky finanční podpoře Evropské unie v rámci projektu KA1-Vzdělávací mobilita jednotlivců tak mohli v zahraničí strávit 3 týdny naplněné prací, poznáváním cizí kultury, zvláště té pracovní, cestováním, a kromě toho navázali nová přátelství. Rozvinuli své jazykové dovednosti v komunikaci na pracovišti, a to nejen s kolegy, ale v mnoha případech i se zákazníky, dále v hostitelských rodinách a v běžném životě. Dalším přínosem byla možnost seznámit se s pracovním prostředím a vykonávat různé činnosti odpovídající zaměření studentů, např. na městském úřadě, ve firmách, v obchodech či v oblasti vzdělávání. V neposlední řadě posílil tento pobyt samostatnost a sebevědomí žáků a rozvinul jejich osobnostní vlastnosti. Následně budou moci využít své zkušenosti při školních praxích, v budoucí práci a v osobním životě. A tady jsou jejich vzpomínky a zkušenosti:

Irsko

Ve dnech 2. až 23. června 2024 jsme se zúčastnili projektu Erasmus+, který nám umožnil strávit 21 dní v Dublinu. Tento pobyt nám poskytl jak kulturní obohacení, tak i pracovní zkušenosti v mezinárodním prostředí. Každý z nás byl ubytován u místních hostitelských rodin a denně absolvoval praxi trvající maximálně 6 hodin. Rodiny nás přijaly s otevřenou náručí a nabídly nejen střechu nad hlavou, ale i vhled do irské kultury a životního stylu. Díky nim jsme mohli zažít atmosféru irských domácností a zdokonalit si jazykové dovednosti, protože komunikace probíhala vždy v angličtině. Práce zahrnovala hlavně komunikaci se zákazníky, registraci produktů do systémů, asistence s přípravou a úklidem prodejny. Volné víkendy nám poskytly čas na objevování města a jeho okolí. Navštívili jsme místa jako útesy Howth, Národní muzeum, galerie, slavný Temple Bar, Dublinskou zoo v Phoenix Parku, který je jedním z největších parků v Evropě. Procházky ulicemi centra města nám poskytly jedinečný zážitek z živé hudby, která hrála na každém rohu. Místní lidé byli vstřícní a ochotní pomoci s jakýmkoliv problémem během cestování. Pobyt v Dublinu nebyl bez výzev a překážek. Jednou z nich byla jazyková bariéra, místní přízvuk, na který jsme si museli zvyknout. A některé výrazy nás často zaskočily. Další výzvou bylo časté bloudění ve městě, ale ochota místních lidí nám vždy pomohla najít cestu zpět. Schopnost samostatně se dopravit zpět domů byla také velkou výzvou, ale zvládli jsme ji úspěšně. Pobyt v zahraničí nás naučil hlavně finanční gramotnosti. Museli jsme se naučit plánovat a spravovat své finance efektivně, abychom zvládli pokrýt všechny náklady spojené s pobytem. Měli jsme možnost poznat nové přátele a vytvořit si mezinárodní kontakty. 21denní pobyt v Dublinu byl pro nás naprosto nezapomenutelným zážitkem. Tento projekt nám nejen otevřel dveře do světa, ale také poskytl zkušenosti, které budeme využívat celý život. Budoucím účastníkům bychom rádi doporučili, aby byli otevření a vstřícní ke všem novým zážitkům a nebáli se výzev, které na ně čekají.

Bára Kiššová, T3.C

Německo

Dne 12. května jsme odjeli na tři týdny v rámci projektu Erasmu + do Northeimu v Německu s doprovodem paní učitelky Moskvy. Po únavné 13hodinové cestě jsme dorazili na místo, kde na nás již čekal zástupce partnerské školy BBS I, který nás dopravil na studentskou ubytovnu. Praxe jsme vykonávali na městském úřadě Northeim, ve firmách Thimm a Buchhandlung Grimpe GmbH. Místní zaměstnanci byli velice milí, chápaví a nápomocní v každé situaci. Dny jsme však netrávili jen pracovně. Například jsme navštívili partnerskou školu, kde jsme odprezentovali základní informace o Orlové a představili naši školu. O víkendech jsme podnikali výlety do různých měst v Německu, například do Göttingenu a Berlína, ve kterém jsme zůstali přes noc a tím pádem jsme měli možnost projít většinu města. Celkový dojem z praxe je velmi pozitivní, jsme velice rádi, že jsme dostali možnost se pobytu zúčastnit. Získali jsme mnoho pracovních zkušeností, procvičili si cizí jazyk a prožili spoustu nezapomenutelných zážitků.

Ondřej Bogar, O3.A

Estonsko

Začátkem května 2024 se 4 žáci O2.A, V3.A zúčastnili stáže v Estonsku ve městě Narva, které se nachází na hranici s Ruskem. Cesta začala brzkým ranním příjezdem na letiště v Katovicích, ze kterého jsme letěli do Varšavy. Z Varšavského letiště nás čekal let do Tallinnu, hlavního města Estonska. Dále jsme pokračovali 3 hodiny autobusem do Narvy, do rodin, kde jsme byli ubytováni ve dvojicích. Rodina se o nás starala, jak nejlépe mohla, takže jsme se cítili jako doma. Díky tomuto pobytu jsme poznali mnoho estonských zvyků, jídel a kultury. Všichni jsme vykonávali svou každodenní praxi v zaměstnání, do kterého si nás vybraly samotné firmy. První týden jsme v práci pracovali pouze dopoledne, protože po obědě jsme měli 90minutovou výuku ruštiny. Lekce byla v budově agentury VitaTiim, která nám zajistila pobyt a práci, ale hlavně nám plánovala spoustu prohlídek po okolí nebo nějaký zábavný program. Zbylé dva týdny jsme měli místo lekce praxe do 15:00 hod. Po praxi jsme měli osobní volno, případně již zmíněný program. Stáž uběhla rychle a kdybych měl možnost jet znovu, neváhal bych ani vteřinu.

Adam Gabzdyl, O2.A

Fotogalerie a prezentace ke zhlédnutí

Mgr. Svatava Rumpelová